NASZE ADRESY

 

Warszawa

ul. Krucza 6/14b
tel. 602 747 957
 

Płock

ul. Piłsudskiego 35
tel. 787 947 957
 

Łódź

ul. Kamińskiego 21
tel. 696 696 214

 

FIZJOTERAPIA

ZABIEGI OPERACYJNE

BLOG

Nasze współprace

Polityka prywatności

DLA PARTNERÓW

Kontakt w sprawie współpracy

Natalia Skibska 

mail: natalia.skibska@essedlazdrowia.pl

 

Posiadająca wiele odsłon, od gorzkiej przez białą, mleczną, a na różowej kończąc... składnik zarówno deserów, jak i co raz częściej dań wytrawnych. Czekolada. 

Nasiona kakaowca właściwego (głównego surowca z którego produkuje się czekoladę) początkowo były wykorzystywane przez Majów do produkcji prestiżowych napojów Xococalit (gorzka woda).  Następnie Aztekowie zaczęli łączyć ziarna kakaowca z wanilią, płatkami kwiatów, miodem czy chilli.  Kiedy kakao dotarło do Europy nie zachwyciło swoim smakiem. Europejczycy nie wiedzieli do czego ma im posłużyć surowiec, który jest gorzki, twardy i trudny w obróbce. Dopiero w XVII wieku popularność zyskały roztarte ziarna kakaowca zalane słodką i ciepłą wodą. Mówi się, że pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w 1828 roku, przez holenderskiego chemika i jego syna poprzez połączenie kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego.

Czekolada – z czego powstaje?

W podstawowej wersji jest to połączenie tylko 3 składników: miazgi kakaowej, masła kakaowego i cukru. Oczywiście jej skład będzie różnił się w zależności od nadzienia, rodzaju czy woli producenta. 

Czekoladę dzielimy na:

 

Gorzką – spośród 5 innych rodzajów to ją najczęściej polecają dietetycy i lekarze. Zawiera nie mniej niż 70% kakao, a często ma go nawet więcej (80-85%).

 

Deserową – zawiera minimum 50% kakao.

Mleczną – w jej skład w odróżnieniu do 2 poprzednich wchodzi jeszcze mleko, a zawartość kakao nie jest wyższa niż 50%.

Białą - nie zawiera proszku kakaowego. To co ją łączy z czekoladami to zawartość tłuszczu kakaowego i oczywiście cukru, wanilii itp.

Różową – nazywaną również rubinową. Powstała z proszkowanych nasion kakaowca rubinowego, dzięki czemu zawdzięcza swój kolor. Do jej produkcji nie są używane żadne barwniki i aromaty. Jej cechą charakterystyczną jest kwaskowaty, jagodowy smak i delikatna konsystencja. 

Czy czekolada może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie?

Tak, wszyscy miłośnicy czekolady mogą odetchnąć z ulgą. Jest wiele publikacji naukowych, które traktują o pozytywnym działaniu czekolady na zdrowie człowieka – oczywiście przy odpowiednim zachowaniu umiaru w jej jedzeniu. Dlaczego tak się dzieje?

 

Po pierwsze:czekolada w swoim składzie zawiera epikatechinę – substancję odpowiedzialną za poprawę funkcjonowania śródbłonka naczyń krwionośnych oraz mitochondriów. Stąd korzystnie wpływa na kondycję układu  sercowo-naczyniowego, co potwierdzają obserwacje epidemiologiczne, badania na zwierzętach i próby kliniczne. Najczęstsze zaobserwowane efekty to niższe ciśnienie krwi, spadek stężenia cholesterolu oraz stanu zapalnego. 

 

Po drugie: czekolada stanowi źródło serotoniny, która jako neuroprzekaźnik korzystnie działa na kondycję psychiczną i nastrój. 

 

Po trzecie: w składzie zawiera magnez, żelazo oraz cynk, które poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. 

 

Mimo swoich korzystnych właściwości czekolada to produkt na który trzeba uważać i powinno się jej jeść w dużych ilościach.  Za korzystną ilość gorzkiej czekolady uważa się spożycie 2-3 kostek w ciągu dnia.

 

Przepis na domowego, czekoladowego batona – a’la Lion. 

 

Produkty:•    Wafel ryżowy              2 szt.•    Daktyle suszone        7 szt.•    Czekolada gorzka     3 kostki•    Masło orzechowe     2 łyżeczki•    Mleko 2%                       3 łyżki•    Orzechy ziemne        15g

 

Sposób przygotowania: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić. Gdy namokną zblendować je (z odrobiną wody) na gładką masę. Wafle ryżowe pokruszyć. W misce połączyć wafle, posiekane orzechy, zblendowane daktyle i masło orzechowe, wymieszać. Wilgotnymi rękami formować batoniki. Czekoladę roztopić w garnuszku, dodać mleko, wymieszać. Przygotowaną polewą polać batony, zostawić do przestygnięcia. Włożyć do zamrażalnika (w naczyniu/formie silikonowej) na ok. godzinę. Przechowywać w lodówce.

 

Czekolada

07 lipca 2020
07 listopada 2022
Fizjoterapia sportowa to szerokie pojęcie modelu pracy ze sportowcem. Całokształt działania nastawiony jest na wspomaganie treningu, poprawę regeneracji powysiłkowej oraz
04 listopada 2022
O ile o benefitach płynących z regularnej aktywności fizycznej nikogo nie trzeba przekonywać, to korzyści wynikające z regeneracji powysiłkowej są
19 października 2022
Dobrze jest co jakiś czas obejrzeć swoje ciało i dokładnie przyjrzeć się wszystkim znamionom. Jeśli coś nas zaniepokoi, warto udać

Autor artykułu

Dietetyk kliniczny Natalia Kupść