Dietoprofilaktyka - Cukrzyca typu II

Cukrzyca typu II, często nazywana cukrzycą dorosłych to  choroba, w której obserwuję się podwyższone stężenie glukozy we krwi w wyniku upośledzonego działania lub wydzielania insuliny. Podstawą do jej zdiagnozowania jest wartość glikemii przygodnej powyżej 200 mg/dl lub glikemii na czczo powyżej 126 mg/dl. Obecnie wiadomo, że jednym z czynników ryzyka cukrzycy jest nieodpowiednia dieta oraz brak aktywności fizycznej. Prawdopodobnie, wielu przypadkom tej choroby można było by zapobiec lub spowolnić i osłabić jej rozwój, wprowadzając odpowiednie nawyki żywieniowe oraz aktywny tryb życia.  

   

W rozwoju cukrzycy typu II biorą udział dwa czynniki : pierwszy to genetycznie uwarunkowane zaburzenie produkcji i / lub wydzielania insuliny, a drugi to występowanie nadwagi lub otyłości.

Otyłość odpowiedzialna jest  głównie za rozwój insulinooporności, czyli sytuacji kiedy trzustka, aby utrzymać stężenie glukozy we krwi w normie, musi produkować coraz więcej insuliny. Po kilku-kilkunastu latach takiego stanu rzeczy,  jej komórki ulegają wyczerpaniu i produkcja tego hormonu jest co raz mniej efektywna, a to skutkuje zwiększeniem stężenia glukozy we krwi i prowadzi do rozpoznania cukrzycy typu 2.

 

Jednak występowanie otyłości jest czynniki modyfikowalnym, dlatego można zapobiec rozwojowi  cukrzycy typu 2  poprzez  dbanie o utrzymanie prawidłowej i racjonalnej diety  oraz regularnej aktywności fizycznej.  

 

Prewencja cukrzycy typu 2 zakłada ograniczenie łatwo przyswajalnych węglowodanów, a zatem słodyczy, miodu, dżemów, słodkich napojów i cukru dodanego.

Podstawą diety powinny być węglowodany złożone, w formie pełnoziarnistego pieczywa, ryżu brązowego, grubych kasz, pełnoziarnistego makaronu, płatków zbożowych. Biały makaron należy zmienić na makaron pełnoziarnisty,  biały ryż na brązowy, a kasze drobne na grube.

Produkty pełnoziarniste są źródłem błonnika, który znacznie obniża indeks glikemiczny posiłku oraz powoduje wolniejsze wchłanianie glukozy, a tym samym zapobiega skrajnym wahaniom cukru we krwi.

 

 

 

 

03 grudnia 2019

Porady dietetyczne

Umów konsultacje dietetyczną telefonicznie:

 

 

Warszawa 602 747 957

Płock 787 947 957

Autor artykułu: dietetyk kliniczny

mgr. Natalia Kozłowska