Dietoprofilaktyka - miażdżyca

Jest to choroba  tętnic, charakteryzująca się zgrubieniem ich ścian, zmniejszeniu światła naczyń i w efekcie na skutek odkładania się lipidów w ścianach naczyń krwionośnych, i prowadzi do ograniczenia przepływu naczyniowego. Skutkiem tego jest stopniowe, a niekiedy nagłe i zagrażające życiu, ograniczenie zaopatrzenia w tlen i składniki odżywcze poszczególnych narządów, w tym tych najważniejszych – serca i mózgu.

 

Miażdżyca jest chorobą cywilizacyjną rozwija się jako skutek niezdrowego trybu życia, tj. nieprawidłowym sposobem żywienia oraz niską aktywnością fizyczną.

Za głównego sprawcę rozwoju miażdżycy uważa się  odkładający się w ścianach tętnic cholesterol, a dieta jest głównym sposobem obniżania jego  poziomu w organizmie i tym samym profilaktyki miażdżycy. Poleca się codzienne spożywanie warzyw, owoców, orzechów, chudego mleka i jego przetworów, pełnoziarnistego pieczywa, olejów roślinnych, a do smarowania pieczywa miękkich margaryn. Mięso czerwone (wieprzowina, wołowina) powinny być zastępowane rybami i mięsem z drobiu. Pożądane jest częste spożywanie nasion roślin strączkowych.

 

 

 

 

29 listopada 2019

Porady dietetyczne

Umów konsultacje dietetyczną telefonicznie:

 

 

Warszawa 602 747 957

Płock 787 947 957

Autor artykułu: dietetyk kliniczny

mgr. Natalia Kozłowska