Dietoprofilaktyka - otyłość

Szacuje się, że nieprawidłowe nawyki żywieniowe czyli zarówno nadmierne, niedoborowe lub mało zróżnicowane odżywianie jest przyczyną około 80 różnych, jednostek chorobowych. W konsekwencji ponad 1/3 osób, czyli ok. 12 milionów ludzi w Polsce cierpi na choroby spowodowane niewłaściwą dietą.

 

Do chorób dietozależnych zaliczamy otyłość, choroby układu krążenia, osteoporozę, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu II, próchnicę oraz nowotwory jelita grubego, żołądka czy trzustki.

 

Dlatego bardzo istotną rzeczą jest, aby każdy z nas był świadomy, że zdrowa i racjonalna dieta nie tylko pozwala zachować prawidłową masę ciała i smukłą sylwetkę, ale przede wszystkim zapewnia odpowiednią kondycję zdrowotną organizmu oraz stanowi profilaktykę chorób dietozależnych.

 

🔹Najczęściej kojarzoną z dietą jednostką chorobową jest OTYŁOŚĆ. Jest to przewlekłe, niezakaźne schorzenie, charakteryzujące się ponad fizjologicznym nagromadzeniem się tkanki tłuszczowej, która w efekcie zaburza prace innych narządów, a w konsekwencji prowadzi do rozwoju chorób takich jak nadciśnienie tętnicze, stłuszczenie wątroby, cukrzyca typu II, miażdżyca, bezdech senny, choroby układu kostnego oraz zaburzeń emocjonalnych.Nadwaga i otyłość dotyczy ponad 60% dorosłych Polaków oraz dzieci, gdyż co piąte dziecko ma już problem z nadmierną masą ciała.

 

 

 

 

Autor artykułu: dietetyk kliniczny mgr. Natalia Kozłowska

 

 

 

 

 

15 października 2019

Porady dietetyczne

Umów konsultacje dietetyczną telefonicznie:

 

 

Warszawa 602 747 957

Płock 787 947 957