NASZE ADRESY

 

Warszawa

ul. Krucza 6/14b
tel. 602 747 957
 

Płock

ul. Piłsudskiego 35
tel. 787 947 957
 

Łódź

ul. Kamińskiego 21
tel. 696 696 214

 

FIZJOTERAPIA

ZABIEGI OPERACYJNE

BLOG

Nasze współprace

Polityka prywatności

DLA PARTNERÓW

Kontakt w sprawie współpracy

Natalia Skibska 

mail: natalia.skibska@essedlazdrowia.pl

 

Sezonowość produktów spożywczych w aspekcie prozdrowotnego sposobu żywienia jest kwestią bardzo istotną.

 

Bób jest warzywem zaliczanym do roślin strączkowych. Główne jego zalety to:

🔹 Jest niskokaloryczny (tylko 88kcal/100g);

 

🔹 Dostarcza sporą ilość białka i błonnika pokarmowego;

 

🔹 Posiada niską zawartość tłuszczu;

 

🔹 Daje szybkie uczucie sytości.

 

Bób ze względu na wysoką zawartość białka polecany jest osobom na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, a niska zawartość tłuszczu oraz fakt, że jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, pozwala śmiało komponować go w dietę osób chcących zredukować masę ciała. Jest on również cennym źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, magnez i miedź oraz witamin – głównie folianów.

 

Jako potrawa w formie drugiego śniadania czy kolacji, bób świetnie sprawdzi się w towarzystwie oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny i odrobiny soli, natomiast warto spożywać go również jako dodatek do sałatek, czy past kanapkowych. 

Zdrowe produkty sezonowe - bób

19 sierpnia 2019
07 listopada 2022
Fizjoterapia sportowa to szerokie pojęcie modelu pracy ze sportowcem. Całokształt działania nastawiony jest na wspomaganie treningu, poprawę regeneracji powysiłkowej oraz
04 listopada 2022
O ile o benefitach płynących z regularnej aktywności fizycznej nikogo nie trzeba przekonywać, to korzyści wynikające z regeneracji powysiłkowej są
19 października 2022
Dobrze jest co jakiś czas obejrzeć swoje ciało i dokładnie przyjrzeć się wszystkim znamionom. Jeśli coś nas zaniepokoi, warto udać

Autor artykułu

Dietetyk kliniczny Natalia Kupść