Sezonowość produktów spożywczych w aspekcie prozdrowotnego sposobu żywienia jest kwestią bardzo istotną.
Bób jest warzywem zaliczanym do roślin strączkowych. Główne jego zalety to:
🔹 Jest niskokaloryczny (tylko 88kcal/100g);
🔹 Dostarcza sporą ilość białka i błonnika pokarmowego;
🔹 Posiada niską zawartość tłuszczu;
🔹 Daje szybkie uczucie sytości.
Bób ze względu na wysoką zawartość białka polecany jest osobom na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, a niska zawartość tłuszczu oraz fakt, że jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, pozwala śmiało komponować go w dietę osób chcących zredukować masę ciała. Jest on również cennym źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, magnez i miedź oraz witamin – głównie folianów.
Jako potrawa w formie drugiego śniadania czy kolacji, bób świetnie sprawdzi się w towarzystwie oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny i odrobiny soli, natomiast warto spożywać go również jako dodatek do sałatek, czy past kanapkowych.
Autor artykułu: dietetyk kliniczny mgr. Natalia Kozłowska
Porady dietetyczne
Umów konsultacje dietetyczną telefonicznie:
Warszawa 602 747 957
Płock 787 947 957