Zdrowe produkty sezonowe - bób

Sezonowość produktów spożywczych w aspekcie prozdrowotnego sposobu żywienia jest kwestią bardzo istotną.

 

Bób jest warzywem zaliczanym do roślin strączkowych. Główne jego zalety to:

🔹 Jest niskokaloryczny (tylko 88kcal/100g);

 

🔹 Dostarcza sporą ilość białka i błonnika pokarmowego;

 

🔹 Posiada niską zawartość tłuszczu;

 

🔹 Daje szybkie uczucie sytości.

 

Bób ze względu na wysoką zawartość białka polecany jest osobom na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, a niska zawartość tłuszczu oraz fakt, że jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, pozwala śmiało komponować go w dietę osób chcących zredukować masę ciała. Jest on również cennym źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, magnez i miedź oraz witamin – głównie folianów.

 

Jako potrawa w formie drugiego śniadania czy kolacji, bób świetnie sprawdzi się w towarzystwie oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny i odrobiny soli, natomiast warto spożywać go również jako dodatek do sałatek, czy past kanapkowych. 

 

 

 

 

Autor artykułu: dietetyk kliniczny mgr. Natalia Kozłowska

 

19 sierpnia 2019

Porady dietetyczne

Umów konsultacje dietetyczną telefonicznie:

 

 

Warszawa 602 747 957

Płock 787 947 957