Zdrowe produkty sezonowe - dynia

Sezon dyniowy w pełni a więc korzystajmy z tego bardzo wdzięcznego i uniwersalnego warzywa o wszechstronnym zastosowaniu. 

 

W aspekcie żywieniowo zdrowotnym dynia zasługuje na uznanie z uwagi na wysoką wartość odżywczą, przy stosunkowo niskiej kaloryczności. W 100 g ma ona jedynie 33 kcal, jest bogata w witaminę A, która bierze udział w procesie widzenia oraz zapobiega starzeniu się komórek. Dzięki zawartości potasu, pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia tętniczego, a zawarty w niej beta-karoten poprawia koloryt naszej skóry.

 

Przepis na dynię w wersji „na słodko”:

 

Dyniowe muffinki:

 

Składniki:

- 250 g mąki orkiszowej,

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

- łyżeczkę sody oczyszczonej,

- 3 łyżki karobu,

- 2 łyżeczki cynamonu,

- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,

- szczypta soli,

- jajko,

- banan,

- 3 łyżki oleju rzepakowego,

- 200 g puree z dyni,

- 3/4 szklanki namoczonych daktyli,

- 1 jabłko.

 

Sposób przygotowania: Jabłko ścieramy na grubych oczkach. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, karob, gałkę, sól i cynamon. W oddzielnej misce miksujemy banany z dyniowym puree i daktylami. Dodajemy starte jabłko, jajko i olej. Następnie łączymy mokrą masę z suchą za pomocą miksera. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek, aby babeczki mogły wyrosnąć. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20-25 minut. Smacznego! 

 

 

 

 

Autor artykułu: dietetyk kliniczny mgr. Natalia Kozłowska

 

 

 

 

 

26 października 2019

Porady dietetyczne

Umów konsultacje dietetyczną telefonicznie:

 

 

Warszawa 602 747 957

Płock 787 947 957