NASZE ADRESY

 

Warszawa

ul. Krucza 6/14b
tel. 602 747 957
 

Płock

ul. Piłsudskiego 35
tel. 787 947 957
 

Łódź

ul. Kamińskiego 21
tel. 696 696 214

 

FIZJOTERAPIA

ZABIEGI OPERACYJNE

BLOG

Nasze współprace

Polityka prywatności

DLA PARTNERÓW

Kontakt w sprawie współpracy

Natalia Skibska 

mail: natalia.skibska@essedlazdrowia.pl

 

Lubicie? Postaramy się Was przekonać że warto wkomponowywać je do swojej diety, bo spożywanie ich niesie za sobą wiele korzyści:

 

🔹 za sprawą dużej zawartości błonnika pokarmowego (głównie pektyn) śliwki korzystnie wpływają na regulację procesów trawiennych oraz perystaltykę jelit,

 

🔹 regularne spożywanie ich w postaci suszonej (w ilości 2-3 sztuk) może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego,

 

🔹 dzięki zawartych w nich związków przeciwutleniających takich jak witamina C, A i E oraz polifenoli, chronią nasz organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, a co za tym idzie opóźniają procesy starzenia się komórek oraz pozytywnie wpływają na kondycję skóry,

 

🔹 śliwki są również źródłem cennych składników mineralnych takich jak żelazo, magnez czy fosfor, a za sprawą sporej zawartości potasu korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, wspomagając pracę serca oraz regulując ciśnienie krwi,

 

🔹 dzięki witaminie C wspomagają układ odpornościowy, dlatego warto sięgać po nie szczególnie w okresie jesiennym.

 

Śliwki to owoce bardzo wdzięczne, które świetnie sprawdzą się w domowym, zdrowym cieście 

 

Śliwki w kruszonce w wersji dietetycznej.

 

Składniki: Śliwki węgierki bez pestek (ok.200g), kasza jaglana (20g), płatki owsiane (20g), otręby pszenne (5g), pestki słonecznika (5g), pestki dyni (5g), erytrol lub ksylitol (10g), masło roślinne (5g), cynamon (5g).

 

Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy. Do miski wsypujemy płatki owsiane, pestki, masło, słodzidło oraz cynamon, dodajemy ciepłą ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki, wkładamy do pojemników żaroodpornych i wykładamy na nie kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.

Możemy podawać kruszonkę w towarzystwie jogurtu naturalnego lub po prostu ulubionej kawy. Smacznego!

 

Zdrowe produkty sezonowe - śliwki

30 września 2019
07 listopada 2022
Fizjoterapia sportowa to szerokie pojęcie modelu pracy ze sportowcem. Całokształt działania nastawiony jest na wspomaganie treningu, poprawę regeneracji powysiłkowej oraz
04 listopada 2022
O ile o benefitach płynących z regularnej aktywności fizycznej nikogo nie trzeba przekonywać, to korzyści wynikające z regeneracji powysiłkowej są
19 października 2022
Dobrze jest co jakiś czas obejrzeć swoje ciało i dokładnie przyjrzeć się wszystkim znamionom. Jeśli coś nas zaniepokoi, warto udać

Autor artykułu

Dietetyk kliniczny Natalia Kupść