Zdrowe produkty sezonowe - śliwki

Lubicie? Postaramy się Was przekonać że warto wkomponowywać je do swojej diety, bo spożywanie ich niesie za sobą wiele korzyści:

 

🔹 za sprawą dużej zawartości błonnika pokarmowego (głównie pektyn) śliwki korzystnie wpływają na regulację procesów trawiennych oraz perystaltykę jelit,

 

🔹 regularne spożywanie ich w postaci suszonej (w ilości 2-3 sztuk) może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego,

 

🔹 dzięki zawartych w nich związków przeciwutleniających takich jak witamina C, A i E oraz polifenoli, chronią nasz organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, a co za tym idzie opóźniają procesy starzenia się komórek oraz pozytywnie wpływają na kondycję skóry,

 

🔹 śliwki są również źródłem cennych składników mineralnych takich jak żelazo, magnez czy fosfor, a za sprawą sporej zawartości potasu korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, wspomagając pracę serca oraz regulując ciśnienie krwi,

 

🔹 dzięki witaminie C wspomagają układ odpornościowy, dlatego warto sięgać po nie szczególnie w okresie jesiennym.

 

Śliwki to owoce bardzo wdzięczne, które świetnie sprawdzą się w domowym, zdrowym cieście 

 

Śliwki w kruszonce w wersji dietetycznej.

 

Składniki: Śliwki węgierki bez pestek (ok.200g), kasza jaglana (20g), płatki owsiane (20g), otręby pszenne (5g), pestki słonecznika (5g), pestki dyni (5g), erytrol lub ksylitol (10g), masło roślinne (5g), cynamon (5g).

 

Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy. Do miski wsypujemy płatki owsiane, pestki, masło, słodzidło oraz cynamon, dodajemy ciepłą ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki, wkładamy do pojemników żaroodpornych i wykładamy na nie kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.

Możemy podawać kruszonkę w towarzystwie jogurtu naturalnego lub po prostu ulubionej kawy. Smacznego! 

 

 

 

 

Autor artykułu: dietetyk kliniczny mgr. Natalia Kozłowska

 

 

 

 

 

 

30 września 2019

Porady dietetyczne

Umów konsultacje dietetyczną telefonicznie:

 

 

Warszawa 602 747 957

Płock 787 947 957